Skip to content Skip to footer

‘Alanya ticaretini en üst lige çıkaracağız’

DİM TV’nin pazartesi akşamları izleyiciyi ekran başına kilitleyen programı Mehmet Ali Dim’le İğneli Fıçı’nın bu akşamki konuğu olan ALTSO Başkan Adayı Tunahan Toksöz “Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ALTSO) siyaset üstü bir kurum haline getirip, Alanya ticaretini en üst lige taşıyacağız” dedi

KÜRESEL Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı, DİM Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, duayen gazeteci Mehmet Ali Dim’in hazırlayıp sunduğu Alanya televizyonlarının efsane programı İğneli Fıçı’nın bu akşamki canlı yayın konuğu ALTSO Başkan Adayı Tunahan Toksöz oldu. Toksöz, canlı yayında seçim süreci ve vaatleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Toksöz’ün açıklamalarından satır başları:

TUNAHAN TOKSÖZ KİMDİR?
1981 yılında Alanya’da doğdum. Üniversite eğitimimde ilk olarak Bilgisayar Programcılığı bölümünü, ikinci olarak ise İşletme bölümünü bitirdim. Okul hayatımın bitmesi ile 2000 yılında Alanya Belediyesi’nde Kent Bilgi Sistemi kurulması projesine davet edilerek başladım. Alanya Belediyesi, çevre belde belediyeleri ile ilçedeki tüm kamu kurumlarının dijitalleşmesinde aktif rol aldım. 2010 yılında ticari faaliyetlerime daha çok zaman ayırmak için kendi isteğim ile bu görevimden ayrıldım. İçinde bulunduğum sektörleri sorarsanız, İnşaat Müteahhitliği, İnşaat Malzemeleri Ticareti, Tarım, Teknoloji, Filo Kiralama alanlarında faaliyetlerim devam ediyor. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Ticaret hayatımızın yanı sıra şehrimizin gelişimine katkı sağlayacak sosyal, sivil toplum kuruluşlarında da görev almaktayım. Halen ALSİAD üyesi ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesiyim.

‘ALANYA’DA BAŞARI ÖYKÜSÜ YAZACAĞIZ’
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına aday olmamdaki en büyük neden, ticaretin içindeki eksiklikleri tamamlamak istemem. Bu nedenle Alanya’nın söz sahibi olan dinamiklerinden olan ALTSO başkanlığına talip oldum. Önceliğimiz Alanya ticareti. Alanya ekonomisini iyi yerlere taşımak istiyorum. Çıkmış olduğum bu yolda Alanya ekonomisini bir üst lige taşıma hikâyesini yazmak istiyorum. Ben birleştirici bir insanım. El birliği ile, şehrin dinamikleriyle Alanya’ya hizmet etmeye talibim. Alanya büyüyen bir şehir. Acaba biz şehir olarak hazır mıyız? Ticaret olarak her aşamasında işletmelerimiz için Alanya’da neler yapılabilir, bunları konuşabileceğimiz bir platform oluşturmak istiyorum. Alanya’daki iki üniversitemizden en iyi şekilde yararlanarak, paydaşları genişleterek Alanya ticaretinin sorunlarına el birliği ile tabandan en üst noktaya kadar çözüm üretmek istiyoruz. El birliğiyle Alanya’da bir başarı öyküsü yazacağımıza inanıyoruz.

ALANYA’NIN HİZMETKARI OLMAYA TALİBİZ’
Turizm Alanya için çok önemli. Turizm olmadan Alanya’da ne inşaat olur ne de tarım olur. Turizm olmadan hiçbir paydaş yol katedemez. Turizmi çok profesyonel bir mantıkla yönetmeye talibiz. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası bütçesinden Alanya’yı profesyonel şekilde tanıtmak için bütçe ayıracağız. Turizmde şu an en büyük sorunlardan bir tanesi kalifiye personel sorunu. Personellerimizin eğitimi için elimizden geleni yapacağız. Alanya’ya katma değeri yüksek kazanç elde etmeye yönelik çalışmalar yapacağız. Türkiye’de turizmin ilk başladığı destinasyonlardan biri Alanya. Alanya ülkeye katma değer sağlamak açısından her masada yer aldı ve elini taşın altına koymaktan hiçbir zaman çekinmiyor. Tesislerimizin inovasyonundan yeniden yapılanma süreçlerine kadar Turizm Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na sunmak için dosyamız hazır. Şehrimizin inovasyona ihtiyacı var. Tesislerimizi yenilemek için çalışmalar yürüteceğiz. Alanya şehir merkezine ivme katacak çalışmalar için platformlar oluşturacağız. Benim siyasi bir kimliğim yok. Benim sevdam Alanya. Alanya’daki tüm işletmeleri kendimiz gibi görerek hareket edeceğiz.

Alanya’nın menfaatine olan her konu için gereken her şeyi yapmaya hazırız. Şehrimiz geliştirmek için elimizden geleni yapacağız. Alanya 15-20 kilometrelik bir sahil şeridinden ibaret değil. Alanya’nın her metrekaresi çok değerli. Biz şehrin hizmetkarı olmaya talibiz. Alanya’nın köylerinden yaylalarına her alanla ilgili alternatif çalışmalarımız var. Bu sadece ALTSO bütçesi ile olacak bir şey değil. Ama biz işin mutfağında, ARGE’sinde, alt yapısında çalışmaya talibiz. Pandemi nedeniyle turizm son iki yıldır zor bir süreçten geçti. Turizmde görev alan paydaşlarımızın hepsine altın madalya takılması lazım. Milyon dolarlık tesislerimiz var. Ama hak ettiğimiz payı alamıyoruz. Zararına satışlar olmaması için 5 yıldızlı tesis ile 4 yıldızlı tesis arasında bir ayrım yapılması gerektiğini düşünüyorum. 4 yıldızlı otellerin ödemiş olduğu yüzde 20 kurumlar vergisinin 5 yıldız otellerde yüzde 40’a çıkarılması gerekiyor.

Tunahan Toksöz Dim TV

‘İMİTASYON ÜRÜN SORUNU MERKEZDEN ÇÖZÜLMELİ’

İmitasyon ürün sorununun merkezinden çözülmesi gerekiyor. Üyelerimizin her konuda yanında durur, çözüme kavuştururuz. Bununla ilgili bünyemizde oluşturacağımız hukukçu danışman ekiplerimizle üyelerimize sahip çıkarız. Bu sorunun merkezden çözülmesi için lobiler oluştururuz.

‘MÜTEAHHİTLERİ BELGELENDİRECEĞİZ’

Bizim planlamaya dayalı bir yönetim anlayışımız var. 1 yıl sonra, 5 yıl sonra ne olacağını planlayarak ilerlemek istiyoruz. Büyüyen Alanya’da ulaşım ve alt yapının doğru planlanması gerekiyor. İnşaat sektöründe girdi maliyetleri çok yükseldi. Alanya’da yeni konutların yaşam alanlarının oluşturulması gerekiyor. Net maliyetlerimizi görerek fiyatlama modeline geçmemiz gerekiyor. Müteahhitleri belgelendirme çalışması başlatacağız. İnşaat bittikten sonra iş deneyim belgesi almaları gerekiyor. ALTSO web sitesinde karekodla müşteriler sorgulama yapabilecekler. Bu sayede hem güveni sağlayacağız hem de ALTSO’ya kayıtlı müteahhitleri koruyacağız.

‘ALANYA’NIN TARIMSAL HARİTASINI ÇIKARACAĞIZ’

Tüm sektörlerin paydaşlarını bir araya getirerek el birliğiyle Alanya’nın kalkınmasına önayak olacağız. Alacağımız tüm kararlarda toplumsal mutabakata göre hareket edeceğiz. Bizden önce ALTSO’ya hizmet eden başkanlarımızın tecrübelerinden ders alarak, gelecekte Alanya ticaretine nasıl ivme katabiliriz, bu gayenin içinde olacağız. Alanya’nın tarımsal haritasını çıkarmayı düşünüyoruz. Alanya’nın ürünlerini ön plana çıkaracak her aşamada söz sahibi olacağız. Alanya’yı en iyi şekilde temsil edeceğiz. Alanya’da üretilen tropikal meyvelerin tescili için elimizden geleni yapacağız.

‘ALANYA’YI İYİ OKUMAMIZ LAZIM’

TOKİ ile işbirliği yapılabilir. 5 yıl sigortası yatan, ikametgâhı Alanya olan vatandaşları ev sahibi yapmak amaçlı çalışma yapabilir. Şehri iyi okumamız gerekiyor. Bunla alakalı üniversite ile beraber verisel çalışmalarla Alanya Gelişim Projesi’ni organize etmiştik. Alanya ticaretini, turizm, inşaat, tarım, irdeleyip yeniden bir çalışma alanı belirlememiz lazım. Bununla alakalı alternatif pazar, organize sanayi, ilave galericiler sitesi, mobilya üretim alanları gibi projeler yapılmalı. İşletmeleri rekabet edilebilir seviyeye getirip başarı hikâyesi yazmamız gerekiyor. Alanya’ya yeni bir meslek lisesi kazandırmamız gerekiyor. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın binasının yenilenmesi için çalışma yapılabilir. Dijitalleşmeyi önemsiyorum. İyi bir yazılımcıyım. Ticaret odası üyelerinin, ticaret odasına gelmeden işlemlerini yapabilecekleri alternatif çalışmalar yapacağız. Bu konuda diğer odalara da katkımız olacağını düşünüyorum. Yeni neslin ticaretle buluşmasını sağlamak istiyoruz.

‘ALTSO SİYASET ÜSTÜ BİR KURUM OLACAK’

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kapısı her zaman herkese açık olacak. Alanya’ya en iyi şekilde hizmet etmeye talibiz. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nı siyaset üstü bir kurum haline getirip, herkesle masaya oturup, Alanya ticaretini nasıl yükseltiriz gayesinde olacağız. ALTSO çatısı altında her üyemize eşit şartlarda, şeffaf, hesap verilebilir ilkesi ile hareket edeceğiz. Bu bir bayrak yarışı. Diğer adaylara da başarılar diliyorum. Alanya sevdamız ile yola çıkıyoruz. ALTSO Başkanı seçilirsem diğer tüm aday arkadaşlarımı da kucaklayacağım. İnşallah kazanan Alanya olur.