Skip to content Skip to footer

Ticaretin reçetesini yazmaya talip olduk…

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkan Adayı, tecrübeli iş insanı Tunahan Toksöz, Pazartesi Sohbeti’nin bu haftaki konuğu oldu. Toksöz, “Biz ALTSO’yu yönetmeye ve başarı öyküleri oluşturmaya hazırız” dedi

ALANYA’NIN yakından tanıdığı, sevilen ve başarılı iş insanlarından Tunahan Toksöz, geçtiğimiz aylarda ALTSO başkan adaylığını resmen açıklamıştı. Çalışmalarına ekibiyle birlikte hız kesmeden devam eden Toksöz, Yeni Alanya’ya özel yaptığı açıklamalarda projelerini aktardı. Toksöz, Alanya’daki tüm sektörlerle ilgili çözüm önerilerinin olduğunu belirtti.

TÜM KAMU KURUMLARININ DİJİTALLEŞMESİNDE ROL ALDIM’

Merhaba, öncelikle yoğun programınıza rağmen sorularımızı yanıtlamayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Alanya’nın yakından tanıdığı, başarılı iş insanlarından birisiniz. Sohbetimize başlamadan önce sizi daha yakından tanımak isteriz. Tunahan Toksöz kimdir?

1981 yılında Alanya’da doğdum. Babam, Alanya’nın Uğrak Mahallesi’nde Muslular Ailesi’nden, annem Alanya Saray Mahallesi’nden Dalabasmaz Ailesi’ndendir. İlköğretimimi Barbaros İlkokulu, ortaokul ve lise eğitimimi Alanya Lisesi’nde tamamladım. Üniversite eğitimimde ise ilk olarak Bilgisayar Programcılığı bölümünü, ikinci olarak ise İşletme Bölümünü bitirdim.

14 yaşında babamızı kaybettik. Evin tek çocuğu olmanın getirdiği sorumluluk ile okul hayatımla birlikte iş hayatına da başladım ve iş hayatının içinde büyüdüm. Okul hayatının bitmesi ile 2000 yılında Alanya Belediyesi’nde Kent Bilgi Sistemi kurulması projesine davet edilerek başladım. Alanya Belediyesi, çevre belde belediyeleri ile ilçedeki tüm kamu kurumlarının dijitalleşmesinde aktif rol aldım.

2010 yılında ticari faaliyetlerime daha çok zaman ayırmak için kendi isteğim ile bu görevimden ayrıldım. İçinde bulunduğum sektörleri sorarsanız, İnşaat Müteahhitliği, İnşaat Malzemeleri Ticareti, Tarım, Teknoloji, Filo Kiralama alanlarında faaliyetlerim devam ediyor.

Evli ve 3 çocuk babasıyım. Ticaret hayatımızın yanı sıra şehrimizin gelişimine katkı sağlayacak sosyal, sivil toplum kuruluşlarında da görev almaktayım. Halen ALSİAD üyesi ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesiyim.

TUNAHAN TOKSÖZ

‘ALANYA’YI KADER ARKADAŞI GÖRÜYORUM’

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri öncesi adaylığınızı resmen açıkladınız. Çalışmalarınıza da hız kesmeden devam ediyorsunuz. Peki bu kararı nasıl verdiniz?

Ben bu şehrin çocuğuyum. Bu şehrin ülkem için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Benim için de o kadar önemli. Alanya ile beraber büyüdük, çok hızlı gelişti. Alanya’yı bazen kendime benzetiyorum ve beraber büyüdüğüm bir kader arkadaşı olarak görüyorum. Bundan dolayı duygusal ve vefa borcum var.

‘AİLEMİN DESTEĞİ TAM OLDU’

Alanya’nın bugün geldiği noktada, bu hızlı büyümenin de nedenleri arasında yer alan eksikleri ile yarınlara hazırlamak için ALTSO yönetimine talip oldum. Tabi ki bu kararda ailemin desteği de tam oldu. Kararımı aileme anlattığımda, onlar da bu düşüncemi desteklediklerini ve yanımda olduklarını söylediler. Onlara teşekkür ediyorum.

‘TİCARETİN REÇETESİNİ YAZMAYA TALİBİZ’

Bugüne kadar Alanya’ya ticaret ve sanayi alanlarında yapılan yatırımları nasıl değerlendiriyorsunuz? Alanya’nın ülke ekonomisine katkıları hakkında neler söylemek istersiniz?

Alanya’nın en büyük eksiği turizm ile katma değeri yüksek turist sayısındaki eksikliklerdir. Biz bunu biliyoruz. Aklımızda sürekli ‘Daha iyi turizm şehri ve şehir planlaması yapılabilir miydi?’ sorusu var. Alanya’nın ülke ekonomisinde çok önemli bir yeri var. Beş milyon turist ağırlayarak ülke ekonomisine katkısı herkes tarafından malum. Ne yazık ki Alanya’da konaklama fiyatları hak ettiği seviyede değil.

Bizim en büyük gayretimiz öncelikli olarak şehrin tanıtımına katkı sağlamak, Alanya’nın tatillerde öncelikli şehir olmasını sağlamak ve otellerimizdeki erken doluluk oranlarını sağlamak olacak. Alanya’nın sorunlarını da çözümlerini de biliyoruz. Tüm sektörler ile ilgili görüşlerimiz ve düşüncelerimiz var. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nı siyaset üstü bir masa haline getirip, ticaretin reçetesini yazmaya talibiz. Bizim konumuz ticaret…

‘ALANYA EKONOMİSİ İLE CAZİBE MERKEZİ OLACAK’

Alanya’da en çok yanıtı merak edilen sorulardan bir tanesine geçelim. Tunahan Toksöz’ün vaatleri nelerdir? Alanya’ya ne gibi yenilikler kazandırmayı hedefliyorsunuz?

Öncelikle Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir yaptırım gücü yok. Bunu bilelim. Alanya bir turizm şehri. Dünyanın en zor sektörüyle ekonomik kazanç sağlıyoruz. Biz üyelerimizin sorunlarına çözüp bulacak, katma değeri yüksek alanları tespit edip teşvik sağlayacağız. Daha önce de söylediğim gibi yatak fiyatlarının standart fiyatlara gelmesi halinde Alanya, ekonomisi ile cazibe merkezi olacak.

Üyelerimiz bizlere güvenecek, bizler de üyelerimize güveneceğiz. Bu güven üyelerimizin işlerini geliştirecek ve yatırım yapacaklar, bizler de her dalda AR-GE (Araştırma-Geliştirme) çalışmaları yaparak ortaya koyacağımız öngörü, bilgelik ve destek ile güvenli bir yol alacağız. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, yasa ile kurulan zorunlu bir yer olma zihniyetinden çıkacak. Aktif olarak ekonominin olduğu her sahada çalışan, üyelerine hızlı çözüm üreten bir yer olacak.

‘TURİZMİN GRİSİ YOKTUR’

Bildiğiniz gibi geçmişte kaldığına inanmak istediğimiz bir pandemi süreci atlattık. Ardından Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş başladı ve ne yazık ki devam ediyor. Bu süreçlerin turizme etkileri malumunuz. Alanya pandemi ve savaşın etkilerini ne kadarlık bir zaman diliminde yok edebilir?

Son iki yılda pandemiden dolayı turizm bir hayli zorlandı. Bugün de Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı tahribat ortada. Turizmin grisi yok. Ya siyah ya beyaz. Turizm dünyadaki en ufak olumsuzluktan ya da olumlu durumdan hızlı etkilenen bir sektör. Bugün tüm dünyayı bağlayan pandemi yok. Alanya turizmi Ukrayna ve Rusya’ya da bağlı değil. Evet bugüne kadar bu pazarlardan pay aldık. Buradaki turist açığını Avrupa pazarı ile kapatabiliriz. Bizim çalışmamız bu mantıkla olacak. Alternatif pazarlar bularak, Alanya’ya bu tarz sıkıntılar ile ekonomik kırılmaları yaşatmayacağız. Seçim deklarasyonumda da belirttim, Alanya hak ettiği fiyat ile turist ağırlayacak. Bu durum Alanya’nın her noktasına ekonomik katma değer sağlayacak.

‘SEÇİM BİTİNCE ALTSO ÜYELİĞİ DÜŞMÜYOR’

Seçim sürecindeki rakipleriniz de iş dünyasının başarılı isimleri. Sürecin demokratik bir ortamda geçeceği aşikar. Ancak okuyucularımızın nezdinde rakipleriniz için söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Evet, doğru bir tespit. Seçimin demokratik bir ortamda olması tüm adaylar için en hassas konu. Tabi ki diğer aday arkadaşlarımıza söyleyeceğim bir söz var. Biz onlarla hep beraber bu şehrin geleceği için çalışıyoruz. Seçim bittiğinde Alanya Ticaret ve Sanayi Odası üyeliği düşmüyor. Biz onlar için de çalışacağız. Onlar bize destek olacak, bizler de onlara destek olacağız.

‘BİZE İNANMANIZI VE GÜVENMENİZİ BEKLİYORUZ’

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, bizler aracılığıyla vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Öncelikle hedefimiz turizm, inşaat, tarım olmak üzere tüm sektörlerimizde hak ettiğimiz fiyatlamayı yakalamamız. ALTSO üyesi olsun ya da olmasın tüm esnaf arkadaşlarımızın akşam evlerine giderken ceplerine giren katma değeri arttırmaya talibiz. Ekonomisi olmayan toplulukların ne tarihi ne de tercih özgürlükleri olur. Alanya’nın bölgede söz sahibi olabilmesi için güçlü bir ekonomisi olmalı. Bu da Alanya Ticaret ve Sanayi Odası ile sağlanır.

Saygıdeğer iş insanları, önümüzdeki aylarda yeni yönetim belli olacak. Aslında bu seçim meclis, yönetim kurulu ve başkanlık seçimi. Üyelerimiz, odayı kendisine PR (Halkla İlişkiler) aracı olarak kullanan başkan seçmemeli. Alanya, Türkiye için çok önemli bir şehir ve bizim tek sevdamız Alanya. Turizm, tarım ve inşaatta hak ettiğimiz yerde değiliz. Alanya ticaretinin hak ettiği yere gelme mücadelesini iyi bir ALTSO yönetimi ile başaracağız.

Bu şehir için hayal dönemleri bitti. Bizim Alanya için daha gerçekçi düşüncelerimiz var. Alanya, aldığı göç ile dikkat çeken bir şehir. Yüzlerce yıllık tarihi erozyona uğratmadan ortak bir yaşam kültürü oluşturabilmeliyiz. Alanya’mızın da bir şehir kimliği olmalı. ALTSO’yu bize emanet ederseniz biz de size başarı öyküsü ile dolu bir Alanya Ticaret ve Sanayi Odası oluşturacağız. Bize inanmanızı ve güvenmenizi istiyoruz.

Alıntı: https://www.yenialanya.com/roportaj/10059080/altso-baskan-adayi-toksoz-ticaretin-recetesini-yazmaya-talip-olduk